Bolgatanga

Bolgatanga

Bolgatanga is de hoofdstad van de Upper East Region. Het is een klein stadje maar bijna alles wat je nodig hebt is er te vinden. De stad bestaat uit 5 hoofdstraten waar de winkels en de markten zijn en daaromheen wonen de communities. Het leuke aan de kleine stad is dat je vaak veel bekende tegen het lijf loopt die altijd even een praatje willen maken.

Om de 3 dagen is het ‘marketday’. Dan komen de verkopers uit 3 verschillende communities naar de stad om hun producten te verkopen. Op deze dagen is het super druk op de weg en zie je mensen uit alle omstreken met manden etc. naar de stad trekken. Op de markt verkopen ze echt alles. Er is een speciale afdeling waar het vee geveild wordt. Er worden veel Afrikaanse stoffen verkocht maar ook veel tweedehands kleding. De kleding die wij in Nederland in de bakken gooien worden hier voor een paar cent verkocht. De hemdjes die ik bijvoorbeeld in Nederland bij de Zara voor €10 heb gekocht heeft m’n host Berta vorige week voor €0,75 gekocht. Klein verschilletje!
Naast de tweedehands kleding wordt er veel kleding op maat gemaakt. De stad zit vol met naaiateliers. Mensen kopen een stofje op de markt en brengen het naar hun naaister. Een weekje later kun je het ophalen.

Soms voelt het hier wel een beetje zoals India. Langs de weg staan veel kraampjes met meloenen, papaya, ananas en bananen. Heerlijk hoe je hier het fruit voor een paar cent vers gesneden kunt halen. De hoofdstraten zijn verhard maar de rest zijn allemaal zandwegen en overal vind je loslopend wild. Soms denk ik ‘Ah wat fijn dat die beesten zo vrij zijn’ maar als ik dan weer zie dat een biggetje of een kip overreden wordt.. dan denk ik er wel anders over.

In elke straat zitten verschillende eettentjes en plekjes waar je een drankje kunt nuttigen. De barretjes zijn vaak een paar plastic stoelen en tafels buiten in de schaduw. In de weekenden kun je ook op stap. Er zijn 2 verschillende discotheken waar op vrijdag en zaterdag flink gedanst wordt. De Afrikaanse(vooral Nigeriaanse) beats dreunen door de speakers en er wordt druk met de billen geschut.Leave a Reply

Your email address will not be published.