Crazymansland

Crazymansland

De Upper-East provincie waar Bolgatanga zich bevind wordt ook wel het ‘Crazymansland’ genoemd. Een van de redenen ga ik even vertellen. Een tijdje geleden liep ik in de avond over straat en hoorde ik ijzer tegen elkaar aan slaan. Het klonk als in films waar slaven geboeid zijn en in een rijtje achter elkaar aan lopen. Ik keek naast me en zag een man met ontbloot bovenlichaam door het afval zwerven. Ik hoorde het geluid nogmaals en keek naar zijn voeten. Hij was daadwerkelijk geboeid… In eerste instantie dacht ik; ik moet hem helpen! Maar ik besefte me al snel dat hij waarschijnlijk niet voor niets geboeid was. Eenmaal thuis vertelde ik helemaal ontzet tegen mijn familie wat ik gezien had. Ze vertelden me dat ze gekken mensen vanuit heel Ghana naar Upper-East sturen en daar geboeid ‘vrij’ laten. Op deze manier zijn ze geen overlast voor de samenleving. Ik vroeg: waarom sturen ze iedereen naar Upper-East? De reden hiervoor is dat het leven in het noorden zwaarder is. Mensen zijn harder en sterker. Mocht er iets met de ‘madman’ gebeuren zullen mensen voor hem opkomen maar mocht hij zelf iemand iets doen zullen ze hem ook aanpakken.

De politie in Ghana is erg corrupt en daarom doppen de mensen hun eigen boontjes. Mocht een crimineel een misdaad begaan kan hij na een week weer op straat staan omdat hij de politie om heeft gekocht. Mensen hebben in het systeem dus geen vertrouwen. Ik heb al meerdere keren gezien dat iemand door een groep in elkaar geslagen wordt. Soms gaan ze zelfs met stokken tekeer. De reden is dan vaak omdat iemand iets gestolen heeft van een ander. Op deze manier krijgen de misdadigers hun gerechtigheid. Als ik het er met mensen over heb zeggen ze dat het echt goed werkt en dat een paar klappen al veel levens positief hebben veranderd. Als iemand het echt te bond heeft gemaakt wordt hij zelfs verbannen uit de community en moet hij zo snel mogelijk met zijn familie hun spullen pakken. En als ze je ooit nog terug zien.. Dan pakken ze je!

Op deze foto zie je de Chief van Bongo omringt door zijn raadsmannen. Veel communities hebben een Chief die ervoor zorgt dat de vrede bewaard blijft. Toen er nog geen wetten in Ghana bestonden beslisten de Chiefs hoe hun misdadigers gestraft werden.

Ondanks bovenstaande verhalen voel ik me hier wel heel veilig. Ik ken de mensen in de community en zij kennen mij. Ik weet dat mocht mij iets overkomen.. ze allemaal klaar zullen staan om te helpen. Er heerst dus ook echt wel een broederschap. Er is zelfs een groep voor de jonge mensen in de community die helpen om de leefbaarheid te verbeteren. Ze zijn altijd veel op straat te vinden en maken met iedereen een praatje om de sfeer te proeven.1 thought on “Crazymansland”

Leave a Reply

Your email address will not be published.