Cultuurshock

Cultuurshock

De eerste paar dagen in mijn nieuwe huis moest ik heel erg wennen. Alles is anders! De taal, het eten, de mensen, de muziek, het weer, de gewoonten en de mentaliteit. Mensen praten over het algemeen gelukkig wel goed Engels. Hun Engels heeft ook veel invloeden van de lokale Grune-taal waardoor het voor mij soms nog lastig te verstaan is maar dit gaat al steeds beter.

Ik ben een van de weinige blanke in de stad waardoor ik een grote attractie ben. Mensen roepen me na als ze me zien en als ik thuis kom van het werk staan er al kinderen uit de buurt bij het huis te wachten omdat ze de blanke willen ontmoeten. Ze voelen dan aan mijn blanke huid en aan mijn zachte niet-afro haar. Soms krijg ik het gevoel alsof ik van een andere planeet kom.

Qua faciliteiten gaan we hier ook echt 50 jaar(of misschien nog wel meer) terug in de tijd. Onze keuken staat vol met potten en pannen waarmee de lokale gerechten gekookt worden. We koken hier niet op elektriciteit of gas maar we maken een vuurtje en koken op kolen. Als ik zin heb in een kopje thee is het dus niet zomaar een waterkoker vullen en aanzetten. Nee.. dit duurt wel een half uurtje voordat die klaar is.

We hebben in huis ook geen stromend water. Er staan verschillende waterbakken die we eens in de zoveel dagen gaan vullen. We lopen dan met grote schalen naar de kraan verderop in de straat en dragen ze dan op ons hoofd terug naar huis om onze voorraad aan te vullen. Ik ben begonnen met een emmer op mijn hoofd en kwam kletsnat terug. Maar ik blijf mee oefenen!
In het huis hebben we een wasruimte(een klein kamertje ter grootte van een douche) waar we ons wassen. We vullen een emmer met water en gooien dit met een bakje over ons heen. Zoals jullie nu misschien al verwachten hebben we dus ook geen wasmachine. We doen alle was met de hand. We hebben ook geen koelkast in huis maar we halen alles wat we nodig hebben dagelijks vers van de markt dus heb deze nog niet echt gemist.

Hetgeen wat ik nog het meeste mis in het huis is een wc. Iedereen gebruikt de wc van een hotel verderop in de straat. Niet ideaal als je midden in de nacht naar de wc moet en de familie de deuren op slot draait maar alles went en zo begin ik hier ook steeds meer aan te wennen. Het is een grote uitdaging om deze cultuur me eigen te maken maar ik ga hem graag aan. Ik begin de lokale taal al te leren en ga gewoon lekker mee met de flow. Heb leuke mensen om me heen en het werk is ook een mooie uitdaging. Later hierover meer!10 thoughts on “Cultuurshock”

 • Hey Anneroos mooi om te lezen, past helemaal bij je. Zeker erg back to basic ….. maar zie vooral dat je echt geniet en das belangrijk. Ga vooral door zoals je bent dan gaat t helemaal goed komen……….
  Mooie foto’s ben benieuwd naar de rest die nog komen….. xxx

 • Leuk om je verhaal/avontuur te lezen en te volgen AnneRoos. Ik ben ong. 10 jaar geleden in Ghana geweest, en vlakbij jou , in Tamale geweest. Dus voor mij , memories…geniet ervan!! Marcel

 • Wat een prachtige foto die eerste!
  En heel erg back to basic zo te horen, lijkt me heftig hoor! Kijk uit naar je volgende verhaaltje weer

 • Knap hoor!
  Het is toch een hele uitdaging voor je en voor mij ook, maar ik zie hoe leuk je het vindt dat maakt alles goed!
  Hou ons op de hoogte x mam

Leave a Reply

Your email address will not be published.