Fundraise Jennifer

Fundraise Jennifer

Een tijdje geleden is er bij een van de liefste vrouwen van Bolgatanga kanker geconstateerd. Ze had een groot gezwel op haar borst maar had geen geld voor de zorgverzekering dus stelde een bezoekje aan de dokter maar uit. Het groeide maar en groeide maar toen een vriendin van ons erop wees dat er echt iets gedaan moest worden. Ze gingen naar het ziekenhuis, namen een bioptie en er kwam borstkanker uit. In Bolgatanga is de gezondheidszorg erg beperkt dus voor meer onderzoeken en behandelingen zou ze naar het ziekenhuis in Kumasi moeten. Jennifer komt uit een grote familie waar erg weinig geld wordt verdiend en alleen de busreis naar Kumasi zou al moeilijk zijn geweest, laat staan behandelingen. Met een groep vrijwilligers hebben we geld ingezameld om haar verder te kunnen laten onderzoeken en eventuele behandelingen mogelijk te maken. 

Aangezien ik in Kumasi woon ben ik mee gegaan naar de afspraken in het ziekenhuis. Ik ben echt van de ene verbazing in de andere gevallen. Kanker krijgen in Nederland is verschrikkelijk maar kanker krijgen in een land waar de zorg zo slecht geregeld is, is echt een kwelling. De zorgverzekering dekt de behandelingen en medicatie niet en elke keer als we een afspraak hadden moesten we natuurlijk uren wachten voordat we een dokter konden zien. Ze is ook niet onder behandeling bij 1 dokter. Elke keer is het weer een verrassing welke dokter we zien en dan kunnen we het verhaal weer van voor af aan vertellen. 

In Ghana stellen mensen ook amper vragen aan de dokters. Een van de redenen hiervan is ook wel dat mensen weinig idee hebben hoe hun lichaam in elkaar steekt en dus ook niet weten wat ze moeten vragen. De meeste patiënten komen na 5 minuten alweer naar buiten maar wij niet! Een paar vrijwilligers die betrokken zijn, zijn dokters en komen vaak met goede vragen die ik dan daar weer ga stellen. De dokters zijn vaak mega gefrustreerd dat ik zoveel te vragen stel maar je moet wel want anders vertellen ze je hier niks. 

Na de eerste onderzoeken kregen we te horen dat de kanker was uitgezaaid naar de longen en de lever. Ze vertelden ons dat ze de kanker niet meer zouden kunnen genezen maar verdere uitzaaiing zou wel voorkomen kunnen worden. Jennifer gelooft dat haar leven in de handen van God ligt en dat wonderen bestaan. Er is een behandelplan gemaakt en ze heeft nu 5 chemo behandelingen gehad. 

Ze is echt ontzettend sterk en de chemo’s gaan tot nu toe erg goed. De borst wordt kleiner en ze voelt zich goed. Elke drie weken komt ze voor de behandeling naar Kumasi en vertrekt dan weer terug naar Bolga om met haar familie te zijn. Ze is ontzettend dankbaar dat wij haar al zover hebben kunnen helpen maar het einde van ons potje komt helaas in zicht. We kunnen de behandelingen niet meer voortzetten omdat het geld op is. Ik wil nog een oproep doen aan mensen die haar misschien zouden willen helpen. Een euro is in Ghana al heel veel waard. Ze zou nog meer behandelingen kunnen doen, het geld kunnen gebruiken om een fijne laatste tijd zonder pijn met haar familie te hebben en uiteindelijk een mooie begrafenis te regelen. 

Wil jij Jennifer helpen? 

Stuur me dan een berichtje via de website of op whatsapp: +233 20 814 5343. 

Overmaken kan naar: NL22 INGB 0008 5905 26 tnv A.M. Den Otter.

Heel erg bedankt! Leave a Reply

Your email address will not be published.