Het huishouden van familie Adongo

Het huishouden van familie Adongo

In Ghana woont de hele familie in een gemeenschappelijk huis. Zodra de mannen trouwen verhuizen de vrouwen mee in het huis. In mijn gedeelde van het huis woon ik samen met Mozes, Berta, Jeff en Clemencia. Mozes en Berta zijn een stel van 27/28 jaar. Kleine Jeff is hun zoontje van 2 en Clemencia van 14 is het zusje van Berta. Naast ons heeft de broer van Mozes Samuel een kamer, daarnaast hun nicht Jennifer en daarnaast haar moeder Rose en dochter Erica. Erica woont niet bij haar moeder want zij wil opnieuw trouwen en het is lastig om als alleenstaande moeder een man te vinden. Met deze reden zorgt Rose voor haar en noemt Erica haar moeder tante. Ontzettend hartverscheurende situatie.. Naast onze kamers zit nog het huis van de vader van Mozes(eigenlijk oom) en daar woont hij met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Iedereen loopt bij elkaar in en uit en dit is heel gezellig!

Het is hier heel normaal dat zusjes/broertjes/neefjes/nichtjes bij andere familie gaat wonen. Dit is vaak vanwege de financiële situatie. De familie van Berta en Clemencia hebben een boerderij in een dorp rondom Bolga. Ze hadden geen geld om de school van Clemencia te betalen en dus woont ze nu bij Berta.
De vrouwen in het huis doen het huishouden. Op het begin moest ik hier heel erg aan wennen. Mozes zat op zijn stoel te commanderen hoe Clemencia zijn bord met eten moest gaan halen. Ik heb het een tijdje aangekeken maar naarmate ik ze beter kende ben ik het gesprek hierover aangegaan. Mozes is een hele redelijke gast met wie ik gemakkelijk over alles kan praten. Ik vertelde hem hoe mijn vader thuis altijd aan het werk is en hoe lekker hij kan koken. Met grapjes probeer ik hem in te laten zien hoe hard de dames al werken en dat hij met zijn luie reet ook best van zijn stoel kan komen. Gelukkig kan hij er wel om lachen en het lijkt alsof hij er ook wel iets mee doet. Vorige week zag ik hem zelfs met een bezem in zijn hand. Ik heb hem een applausje gegeven Haha!

Links is Berta en rechts Clemencia in het midden met Erica aan haar linker kant.

De vrouwen werken hier zo ontzettend hard! Als voorbeeld gebruik ik even de dames in ons huis. Berta en Clemencia staan om 4/5uur op om de afwas te doen, het huis schoon te maken, het water bij te vullen, de was te doen, het ontbijt verzorgen en ook kleine Jeff op tijd naar school brengen. Hierna vertrekken ze naar school en werk. Zodra ze thuis komen beginnen ze weer aan het eten en zorgen ze voor de ouderen en kinderen. In de avond zijn ze bekaf en gaan ze vroeg naar bed. De mannen in Bolga zijn vaak afwezig en ze ‘roamen’ rond in de stad. Waar ze heen gaan en wat ze precies doen weet niemand maar er zijn wel vermoedens..3 thoughts on “Het huishouden van familie Adongo”

  • Wauwww dat heb je goed voor elkaar gekregen dat Jeff een bezem pakte! Lijkt mij best moeilijk om te zien hoe hard die vrouwen werken en de mannen maar niks doen.

  • Jeetje, wat heftig die verschillen in cultuur daar nog.. Kun je je hier in NL toch niets meer van voorstellen..
    Mooi dat jij je mening daar ook gewoon uitspreekt en hopelijk in ieder geval in deze familie wat beweging in gang kan zetten..

Leave a Reply

Your email address will not be published.