Reis met Nien

Reis met Nien

Nadat we Bolgatanga achter hadden gelaten zijn we naar Kumasi gegaan. Hier verbleven we in het Tumi hostel. Dit hostel was opgezet door een Nederlandse jongedame Milou. Het hostel zorgt voor het inkomen dat haar naaiacademie kan laten draaien. Het was een super gezellig hostel en ik vond het heel inspirerend om te zien hoe Milou alles organiseerde. In Kumasi hebben we de grootste markt van West-Afrika bezocht. Wat was dat een heerlijke chaos! We hebben een paar uurtjes rondgedwaald tussen de stoffen en andere dingetjes.

De volgende stop was Cape Coast. Cape Coast staat bekend om het slavenfort. Een paar honderd jaar geleden werden hier slaven vanuit Ghana, Nigeria en Burkina Faso verhandeld en op de boot gezet naar o.a. Brazilië en de Caribbean om daar voor de blanken op de plantages te werken. Het meest schokkende vond ik dat het de Ghanezen zelf waren die met het initiatief kwamen om hun eigen mensen te verkopen aan de blanken.

Na Cape Coast zijn we door gereisd naar Accra om daar oud op nieuw te vieren. We hebben hier nog even goed gewinkeld en lekker genoten van het westerse eten. De Ghanese mensen gaan op oudejaarsavond naar de kerk naar een dienst die tot na middernacht zal duren. Om 12 uur wordt er gebeden voor een succesvol en gelukkig nieuw jaar. Zelfs de mensen die nooit naar de kerk gaan, gaan dan wel omdat ze graag een voorspoedig jaar krijgen. Wij hebben niet mee gedaan aan deze traditie en hebben het in ons hostel gevierd met andere reizigers. Het hostel had een mooi dakterras waar we over de hele stad uit keken naar het vuurwerk.

Onze laatste dagen hebben we gespendeerd in de Hideout lodge in Butre. Wat een paradijsje! We hebben hier een paar dagen een hutje gedeeld met Jurrian en Bram(de andere Nederlandse vrijwilligers die mee in Bolga zaten). Zij zouden een paar dagen later weer terugkeren naar Nederland dus het was erg gezellig om ook nog even met hun af te sluiten. Nien en ik hebben hier nog lekker genoten van de zon, zee, het strand en het heerlijke eten.

Vrijdag zijn we weer terug gereisd naar Accra en is Nien in de avond weer terug naar Nederland gevlogen. Ondanks wat mankementjes met Nien’s voet hebben we het super fijn gehad samen. Het afscheid was niet makkelijk en dat brengt mijn gedachten dan weer extra naar huis. Mijn gedachten gingen naar alle fijne en lieve mensen om me heen in Nederland en het feit dat ik daar zo ver van vandaan ben. Soms mis ik thuis maar ik ben stiekem ook heel blij dat ik hier ben. Ik heb mijn plek in de Ghanese cultuur wel gevonden en zou dit nog niet achter me willen laten. Volgende maand zit mijn werk bij Youth Harvest Foundation er alweer op. Ik ben momenteel plannen aan het maken voor wat ik daarna ga doen. Ben benieuwd wat dat allemaal gaat worden!Leave a Reply

Your email address will not be published.