Welcome to Ghana!

Welcome to Ghana!

Vrijdag begon m’n reis naar Bolgatanga, m’n nieuwe hometown in het noorden van Ghana. Twee vliegtuigen en 8 uur later kwam ik aan in de hoofdstad Accra, waar ik opgewacht werd door mijn host Victoria. Victoria is de contactpersoon vanuit OntmoetAfrika die alle vrijwilligers opvangt en voorbereid op de reis naar onze projecten. Ze heeft me zaterdags rondgeleid door Accra. Wat een gave stad! We begonnen met een wandeling over de markten. Het was een heerlijke chaos vol prachtige kleuren. Na de markten zijn we met haar zoontjes naar het strand gegaan. De stranden waren stiekem niet te vergelijken met de stranden in Mozambique maar het was een leuke dag!

Zaterdags hadden de dochters alle was met de hand gedaan en heel het huis schoongemaakt zodat het er spik en span uit zou zien op de zondag. Zondagochtend stonden we al vroeg op om naar de mis van 7uur te gaan. Ze hadden me al voorbereid dat we er op ons best uit moesten zien en zo graaide ik mijn mooiste outfit onderuit m’n backpack om met ze mee te kunnen. Wat was dat een geweldige ervaring! Iedereen zag er schitterend uit in mooie op maat gemaakte kleding. Het was zoals je wel eens in films ziet. Er was een groot gospel koor die de liederen zong. Mensen stonden op om te dansen en mee te zingen. Tijdens de preek van de pastoor riepen mensen ‘halleluja’ ‘amen’ of ‘praise the lord’. Er waren twee momenten om je geld te doneren maar dit leek meer op een modeshow. Mensen dansten voorbij, pronkten met hun looks en lieten trots zien wat ze doneerden.
Na de 3uur durende mis moesten we haasten naar het busstation waar ik de bus zou nemen naar Bolgatanga. De bussen hier hadden gelukkig airco en maakten regelmatig een plasstop. Thank god!

Midden in de nacht kwam ik aan in Bolgatanga waar mijn volgende host Ibrahim met zijn brommertje op me stond te wachten. Ik zou eerst 2 nachten in zijn community verblijven om me voor te bereiden op het leven in een Ghanese familie. Op zijn zwaarbeladen brommer reden we naar zijn community in Karimenga. Het was nog een rit van 20 minuten toen we met een lege tank langs de weg stonden. Hij gooide de brommer op z’n kant zodat de benzine zou verplaatsten en we nog een paar metertjes extra konden maken. We reden verder langs verschillende gesloten tankstations. Uiteindelijk zijn we een dorpje ingereden en hebben we op deuren moeten kloppen om ergens een litertje benzine te kunnen kopen. Gelukkig had er iemand nog een kannetje staan en konden we verder. De volgende dag hebben we samen aan zijn guesthouse gewerkt. We hebben met modder en koeiendrollen zijn muren hersteld zodat andere gasten in de avond de kamers weer konden betreden.

Tijdens mijn rondleiding door de stad gingen we naar een smoothie bar. Hier werkte een vrouw Berta en we waren wat aan het grappen met andere gasten. Toen ik de volgende dag naar mijn vrijwilligersplek Youth Harvest Foundation ging bleek dat Berta hen gebeld had met de vraag of ze me aub op mochten vangen. Super leuk! Het is voor hen de eerste keer dat ze iemand in huis nemen dus alles is nog even aftasten. Als eerste wilden ze me een schuurtje geven omdat ‘buitenlanders van privacy houden’. Het was een muffe en schimmelige ruimte zonder ramen. Een andere optie was om mee in huis te gaan wonen. Deze kamer was een beetje vies maar er was in ieder geval een ventilator dus mijn keuze viel al snel op die kamer. Het gezin bestaat uit Berta en Mozes met hun tweejarige zoontje Jeff. Verder wonen er nog verschillende familieleden in en rondom het huis. Kleine Jeff is echt een boefje en loopt graag de hele dag naakt rond. Toen ik in de avond trots mijn bed op had gemaakt vond hij het een groot plezier om lekker met zijn pielie over mijn kussen te rollen. Goed begin van mijn tijd hier!



5 thoughts on “Welcome to Ghana!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.