Werken bij Tumi

Werken bij Tumi

Ik ben alweer 4 weken aan het werk bij Tumi.. de tijd vliegt voorbij! Op het begin was het wel even wennen. Van mijn luizenleventje in Bolga naar hard werken in Kumasi.

Eerst ga ik even vertellen hoe Tumi tot stand is gekomen. Milou is twee jaar geleden naar Ghana gekomen voor haar afstudeerscriptie. Ze heeft toen het idee gekregen om een woman empowermentproject te starten. Het idee was om een zichzelf onderhoudend project op te zetten. Een project dat na een tijdje niet meer afhankelijk zou zijn van fondsen. Er zou een hostel komen waar reizigers in Kumasi kunnen verblijven. Alle inkomsten van het hostel zouden gaan naar het sociale project. Om te beginnen zou er een naaischool komen en later ook een kappersschool. Terug in Nederland heeft ze met vrienden een stichting opgericht en een jaar lang fondsen geworven. Afgelopen zomer is ze teruggekeerd naar Ghana om het allemaal waar te maken. Ze had een geschikt pand gevonden, dit helemaal opgeknapt en mooi gedecoreerd. Begin november kwamen de eerste gasten en rond die tijd zijn ook de eerste 10 studenten begonnen. In december verbleven Nien en ik in het hostel en ik vond het heel indrukwekkend wat Milou in zo’n korte tijd voor elkaar had gekregen.

Begin maart ben ik begonnen met werken als Milou’s assistent manager. Wat dit precies inhoud? Eigenlijk zijn het een aantal banen in 1. Als eerste runnen we een hostel. We zorgen dat de gasten het naar hun zin hebben en dat het personeel weet wat ze moeten doen. Elke dag kunnen de gasten zich inschrijven voor de lunch en het diner en wij eten meestal ook gezellig met ze mee. Naast de baan als hostel manager zorgen we er ook voor dat de naaischool goed loopt. We hebben inmiddels 2 klassen: 1 in de middag en 1 in de avond. Voor beide klassen hebben we verschillende docenten. Samen met hun maken we de lesprogramma’s en zorgen we dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om de meiden zo goed mogelijk op te leiden.
Milou en ik werken allebei 5 dagen in de week. Op de dagen dat een van ons vrij is zorgt de ander voor Tumi. De dagen dat we beiden werken, werken we splitdiensten. Het is hard werken maar ook heel uitdagend. We zijn continu op zoek naar hoe we alles in de juiste banen kunnen leiden. Als we iets zien wat vraagt om verbetering dan bedenken we een oplossing en voeren dit uit. Alles gaat heel snel en dit maakt het werk heel leuk.

Op de dagen dat ik niet werk ben ik Kumasi en de omgeving aan het verkennen. Veel gasten vragen om tips en dan is het wel makkelijk als ik uit eigen ervaring kan spreken. Ook doe ik soms mee met een naailes. Elke keer wordt ik weer een beetje beter! De volgende uitdaging is om mijn sociale netwerk hier uit te gaan breiden. Tot nu toe ben ik eigenlijk vooral aan het werk geweest. We zijn de hele dag met gasten bezig en dan kan het soms ook wel lekker zijn om op een vrije dag even niks te doen. Maar dat komt vanzelf allemaal wel!1 thought on “Werken bij Tumi”

Leave a Reply

Your email address will not be published.