Work work work

Work work work

De laatste weken heb ik onderzocht hoe we het Step-up naaiatelier weer nieuw leven in konden blazen. Ik werd binnen de organisatie van de een naar de ander gestuurd en niemand had zin om erover te praten. Er was zoveel frustratie richting het project omdat er zo veel ellende was gebeurd. Het liefst wilden ze het vergeten maar in de tussentijd vonden ze het ook pijnlijk dat er een naaiatelier met 20 goede naaimachines stond te verstoffen. Ik heb toen maar geprobeerd om me te focussen op de toekomst en het verleden met rust te laten. Ik ben naar verschillende naaiateliers gegaan en heb daar een paar uur mee gekeken. Vond het zo leuk om te zien! In de meeste ateliers is er een lerares die we ‘madame’ noemen en zij leidt jongeren in 3 jaar op tot naaister. De leerlingen betalen GHC300 voor de 3jarige opleiding, dit is omgerekend €60. Een van mijn favoriete was Madame Georgina. Zij werkt met 6 jonge meiden waarvan gemiddeld 2/3 aanwezig zijn. Ze is heel geduldig, secuur en praat goed Engels.

Gaandeweg mijn onderzoek kwam ik er achter dat er al een idee bij collega’s speelde om bij het naaiatelier een nieuwe smoothiebar te openen. Ik heb een plan geschreven voor de combinatie Smoothie-naaiatelier en dit voorgelegd aan onze baas John. Het duurde even voor ik hier reactie op kreeg. In de tussentijd zat ik me een beetje te vervelen en besloot ik in de leer te gaan bij Madame Georgina. We hadden een deal gemaakt dat ik voor de stof zorg en zeg wat ik wil maken dan leert zij me hoe ik dit moet doen. Tot nu toe heb ik vooral veel rokjes en tasjes gemaakt. De volgende stap worden de jurkjes. Bovenstaande foto zijn de andere meiden van het naaiatelier en hiernaast hebben we onze zelfgemaakte outfits aan op de bruiloft van een van hen.

Oma heeft me thuis geleerd om te naaien maar hier gaat het er toch heel anders aan toe. Ze werken niet met patronen maar Madame weet alles uit haar hoofd. We nemen de maten af, zij knipt de stof en wij naaien het aan elkaar. Thuis heb ik een elektrische machine maar hier gaat alles handmatig. De machine begint met naaien zodra je de hendel van je af draait. Na een dagje in het atelier voel ik m’n linker arm toch wel!

Inmiddels heb ik goedkeuring gekregen voor mijn plannen. Ik ben druk bezig met het openen van de Smoothie bar en zodra we daarmee begonnen zijn gaan we verder met het atelier. Afgelopen 2 weken heb ik samen met 2 andere vrijwilligers alles geschilderd en het begint al ergens op te lijken. Vanaf aanstaande maandag gaan we open en mag ik me dan officieel de manager van de smoothiebar noemen. Mooie uitdaging! Ben benieuwd hoe me dat gaat bevallen..2 thoughts on “Work work work”

  • Hey Roos! En toch vind ik het jammer dat je je naam niet verbonden hebt aan je smoothiesbar. “Rosies Smoothies” zou zeker niet misstaan! Heel veel succes met je sapjes en mocht je een spannend recept hebben, stuur het maar door. Leuk en verfrissend bij het Kerstdiner!

  • Super tof joh die smoothie bar. Gaat vast een succes worden. Jammer dat het zo ver is anders kwam ik er zeker eentje proeven 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.